Prasības pārtikas apritē
! Epidemioloģiskās drošības pasākumi, kas veicami, lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatību, noteikti Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai"
! Pasaules veselības organizācijas vadlīnijas pārtikas uzņēmumiem COVID-19 laikā
! Labas higiēnas prakses vadlīnijas ēdienu piegādei un līdzi ņemšanai
- Higiēnas prasības
- Pārtikas preču marķējums
- Veselīguma norādes
- Pārtikas izsekojamība
- Personāla higiēna un apmācība
- Paškontroles sistēma
- Pārtikas produktu ražošana mājas apstākļos
- Svaigpiena kvalitātes kritēriji un kontrole t.sk. piena produktu ražotājiem mājas apstākļos
- Piena realizācija tieši galapatērētājam
- Olu realizācija tieši galapatērētājam
- Dārzeņu, augļu, ogu ražošana un piegāde tieši galapatērētājam (augu izcelsmes produktu primārā ražošana)
- Svaigu augļu un dārzeņu atbilstība tirdzniecības standartiem
- Dzīvnieku kaušana ārpus kautuves
- Prasības materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtiku
- Prasības bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrēšanas kārtība
- Pārtikas kvalitātes shēmas (zaļā karotīte, bordo karotīte)
- Bioloģiskā lauksaimniecība
- Uztura bagātinātāji
- Ģenētiski modificēta pārtika
- Jaunā pārtika
Vadlīnijas
- Eiropas Komisijas vadlīnijas, kā īstenot pārtikas nekaitīguma pārvaldības sistēmas (HACCP un priekšnosacījuma programmas)
- Labas higiēnas prakses vadlīnijas
- Labas higiēnas prakses vadlīnijas nefasētas pārtikas (ēdienu) tirdzniecībai
- Kvalitātes sistēmas vadlīnijas kautuvju laboratorijām, kuras veic trihinelozes ierosinātāju klātbūtnes noteikšanu gaļā
- Kas jāzina un jāievēro, reģistrējot uztura bagātinātājus PVD. Uztura bagātinātāju vadlīnijas un jomas aktualitātes
- Terminu "BIO" un "EKO" lietošana
Cita informācija